Blog

Welcome 2023

De Cryptomarkt kende een wake up call. De Tesla baas schoot zich in de voet en we maakten de bilan. Zowel de intrestvoeten als de rentevoeten namen een nieuwe start in het verlengde van de inflatie die ondertussen door iedereen is gekend.

Maar er is ook goed nieuws uiteraard ! En zeker uit de CKV stal ! Want CKV was er als de kippen bij om de voorwaarden voor de spaarder substantieel te verbeteren en daarmee beet ze de kop af. En … nog steeds staat CKV aan de kop van het peleton van spaarinstellingen.

CKV maakt haar reputatie van low-cost challenger met agentennet opnieuw waar ! Zowel op de spaarrekening of de termijnrekeningen ontwaakt het spaargeld voor onze klanten. Zeker in turbulente tijden waar noch de aandelenmarkt noch de obligatiebelievers op dit moment duidelijk zicht hebben.

We kunnen het niet genoeg herhalen maar CKV spaarbank is een mooie aanvulling in de portefeuille van de spaarder met wat vermogen. Vergeet ook niet dat echte trouwe spaarders nog eens 0,25% extra ontvangen vanaf een inlage van 250.000 EUR op termijnrekeningen.

We kunnen onze bestaande klanten enkel maar adviseren om vrienden en familie in te lichten van ons alternatief want onze oplossingen zijn er voor elk modaal gezin.

DAAR GAAN DE RENTEVOETEN

Eindelijk een stijging ..

CKV VERHOOGT RENTEVOETEN OP TERMIJNREKENING RELAX

Bijzondere aanpassing die we verwelkomen. Het moment bij uitstek om gelden van de spaarrekening uit de winterslaap te halen. Rekening houdende met de Roerende voorheffing is dit nog steeds een veelvoud van wat men bij een grootbank kan bekomen. Ook kleine ondernemingen die nu nog geconfronteerd worden met een negatieve intrest kunnen hierop beroep doen. We maken niet teveel reclame bij de KMO’s want anders is de spaarpot vlug gevuld en CKV blijft voor ons vooral een bijkomende bank voor de particulier.

CKV is terug het buitenbeentje door haar eigen politiek. We zien de andere banken dit maar zeer schoorvoetend overwegen want dit kost hen wellicht een pak centen. Reden te meer om te kiezen voor CKV als bijkomende bankpartner.

2022 : Two thousand and twenty ….. too

Jawel , Financieel lijkt 2022 dezelfde weg op te gaan als 2021. Geen vooruitzicht op spectaculaire wijzigingen in de rentevoeten. Nog steeds aan het wachten op een beurscorrectie die er maar niet komt. Alhoewel dat het veiligstellen van meerwaarden toch aan te bevelen is. Gelukkig is de beurs geen BITCOIN verhaal maar wel met onderliggende opbouw.

BITCOIN , the magic coin ? Vroeger sprak men over …. op de beurs spelen. Wel dat was soms te denigrerend voor een belezen belegger. Dit kan men eerder terug aanhalen bij het BITCOIN verhaal. Er is en blijft een bijzondere onduidelijkheid bij bepaalde cryptomunten. Nu het is zoals met den sterken drank. Geniet , maar in zeer beperkte mate.

Beleggen op de beurs doe je best redelijk actief. Daarom hebben wij vaarwel gezegd aan het gamma TAK23 als verzekeringsmakelaar. Dit dient niet om te speculeren op mogelijke winsten. En TAK21 is pas aan de orde met een horizon van minstens 10 jaar en dus vooral ( fiscale ) spaarvormen.

Nu …..gezien de negatieve intresten bij een hele reeks banken, het vertrek van Rabobank , zien wij CKV als toch een stabiele speler voor spaargeld. Waarom zou je in godsnaam 0,50% betalen aan de bank als je bij ons 0,25% ( opgeteld bedrag tussen basis en getrouwheid ) kunt ontvangen ? Onze termijnrekeningen ( die kosteloos zijn ) worden tevens gesmaakt. En voor ons moet het ook niet allemaal ” BIG ” meer zoals vroeger bij de ING groep.

Integendeel , onze vroegere Record-klanten, verwijzen vaak nog naar onze persoonlijke en klantgerichte aanpak bij het dagelijks bankieren. Helaas mensen, die tijd komt niet meer terug. Maar voor het spaargeld dat de ” groten ” niet meer moeten hebben bent u bij ons aan het juiste adres.

Banken duwen spaarders richting beleggen.

Spaarders brengen de banken niets op en dus maar richting beleggingen als alternatief. Een logische keuze van de bank en soms ook een logische keuze voor de spaarder. Maar sparen is sparen en beleggen is beleggen.

Sparen is het opbouwen van sommen op een systematische wijze en het beleggen is een som gebruiken om bepaald rendement uit te halen. Beiden zijn van belang. Maar wij maken al jaren het onderscheid zowel bancair als in de verzekeringsbemiddeling

Zo beschouwen wij een pensioenspaarcontract niet als aan een beleggingscontract in het kader van verzekeringen maar een opbouw naar een doel. Vandaar dat we ook klanten bewust maken dat men voor verzekeringstechnisch niet fiscaal sparen men toch een horizon moet hebben van 10 jaar om de kostenstructuur te dragen in dit verhaal.

Sparen met wat meer rendement is mogelijk bij CKV door termijnbeleggingen. Wil je echt beleggen zorg dan ervoor dat je deze belegging goed kunt opvolgen. Want het is ook een misvatting dat beleggen ” van zelf gaat “. Als kantoor hebben wij afstand genomen van verzekeringstechnische beleggingen Tak 23 omdat we van oordeel zijn dat men op vandaag dan beter actief bezig is met beleggingen in zaken die men kent en wenst te volgen.

Cash less of Less cash

Als er iets duidelijk geworden is dan is het wel dat we zeer goed kunnen leven zonder cash geld op zak. We zijn nog niet zo ver als onze ” noorderburen ” in de kunst van het ” pinnen ” maar er is een evolutie ingezet.

Banken voorzien binnenkort geldautomaten , over de instellingen heen, binnen een bepaalde straal en in de meest druk bezochte plaatsen. Dus neem nu alvast een foto van uw bankautomaat want de kans dat deze verdwijnt in de volgende 5 jaar is zeer realistisch. Het buitenland loopt dan ook reeds een decenium voor op ons land. We zijn nu eenmaal de bank onder de kerktoren gewoon geweest.

En toch durft men de prijzen voor het luik ” Rekeningen en betalen ” duidelijk en met zeer hoge percenten te verhogen. Toen een buitenlandse bankbediende mij ooit zei dat ze 120 EUR rekenden voor een bankrekening zonder faciliteiten …. toen dacht ik ” Bij ons zetten ze u daarvoor tegen de muur “. Maar bon soit we zijn dus goed op weg.

En daarom kozen wij dus voor een niche-aanpak. Want er zijn zoveel dingen die online gebeuren dat we ons duidelijk willen plaatsen in het luik met meerwaarde in dienstverlening. En dan gaan we ook voor less. Geen bankverrichtingen, geen beleggingsfondsen, geen kredieten meer. Minder met meer kennis van zaken. CKV is dan nog eens een challenger vanuit een low-cost model. En over de negatieve intrest ….. Dat is voor een volgende keer.

Lokaal Digitaal 2022

Covid-19 heeft diverse wijzigingen gebracht in onze werkwijze. Enerzijds vonden we het handig zaken digitaal af te handelen maar daarnaast was het toch ook ” lokaal” die belangrijk bleek.

Bij deze is het dus zo dat we graag zaken eenvoudig afhandelen , maar dat we ook geconfronteerd werden met de beperkingen van digitaal. Dan is het terug lokaal dat handig is voor het persoonlijk advies of minstens een plaatselijke houvast.

Wij geloven dat betalingsverkeer resoluut ( contactloos ) digitaal zal worden en dat in de volgende 5 jaar een bijzondere stroomversnelling zal ingezet worden. Opnieuw herhalen wij het feit dat we binnenkort 1 kantoor zullen ervaren per 50.000 inwoners.

Het is dan ook zeer belangrijk om als aanspreekpunt te werken in ” best off all worlds “. Ook CKV is nieuwe pistes aan het ontdekken om eenvoudige tools aan te leveren aan klanten en toch te blijven werken als een ” spaar ” – bank.

Wij blijven dus ook in het segment van de ” spaarrekening ” en de ” termijnrekening “. U linkt onze rekeningen aan gelijk welke zichtrekening van welke bank dan ook. Dan is een verrichting door CKV naar uw lopende rekening mogelijk met eenvoudige opdracht.

Ook in 2021 blijven wij een uitdager op de meest eenvoudige produkten. Ook voor kleine ondernemingen geeft CKV wel degelijk nog intrest op de rekening !

Van spaargeld tot krediet.

Zoals steeds is het de bedoeling spaargeld te doen opbrengen en krediet te verlenen. CKV staat bekend voor het verlenen van krediet in moeilijkere dossiers zolang er maar een degelijk onroerend onderpand is.  Het is niet verbazend dat de vraag tot krediet in belangrijke mate is gestegen in het kader van Covid-19.  De kredieten van CKV zijn in functie van het grotere risico beduidend duurder. Maar mogelijks net die oplossing die nodig is om in enkele jaren er terug bovenop te komen.  Mensen met vragen rond kredieten brengen we rechtstreeks in contact met de hoofdzetel.

Dit maakt dat CKV haar rentevoeten op termijnbeleggingen per 04/05/2020 heeft aangepast en dit voor een niet aangekondigde periode. Wellicht zolang de funding nodig is om aan deze vraag een antwoord te bieden.  Dus is dit ook voor de spaarder de gelegenheid om wakker te zijn.  Zo zijn de voorwaarden toch zeker het bekijken waard. Zeker in een markt die geen echt perspectief laat blijken voor de volgende jaren. Wij geven het maar mee.  Een wakkere spaarder zal zien dat in het kader van de marktvergelijking dit niet minder dan een opportuniteit kan zijn.  En dat voor een simpele termijnrekening zonder teveel poespas of kosten !

How how how

En het is niet de kerstman.  Neen…… het is even melden dat het gewaarborgd rendement van 0,01 + 0,10 % op spaarboekjes terug onder druk staat. Het lijkt niet zo goed te evolueren met duidelijke mindere vooruitzichten voor 2020.  Dus indien u bij uw bank op beter had gehoopt zult u zeker teleurgesteld worden van de voorwaarden 2020.

Dan doet CKV toch nog steeds haar uiterste best ten opzichte van de concurrentie. Dit op een traditionele manier en zonder kosten. Dus kan men zonder teveel poespas toch meer krijgen voor zijn of haar spaargeld.  Als men de verhouding ziet ten opzichte van de concurrentie is dit toch niet min. Zeker wanneer men spreekt over termijnrekeningen.

Wij wensen u een goede gezondheid, een veilige start en in het geheel een voorspoedig 2020.  En voor uw spaarcenten ……….de juiste weg.

 

Naar 1 kantoor per 50.000 inwoners.

Zonder teveel poespas en met de regelmaat van een klok verschijnen er berichten van wijzigingen binnen het banklandschap.  Voor alle banken is het business zoals altijd met een eigen en duidelijke agenda op de hoofdzetel.

Men heeft geleerd uit het verleden dat massale sluiting de aandacht van de media haalt. Maar elk jaar 60 à 70 kantoren ” omvormen ” en dan ook nog eens 50 à 60 sluiten is het pad richting de ultieme doelstelling.  In alle stilte is men de 4de of 5de bank van het land aan het verkopen en niemand weet wat de toekomst brengt.

Het is enkel maar de bevestiging van een persoonlijke stelling op basis van de ervaring. Dat is de visie dat er  op termijn een bankkantoor zal bestaan, maar dan voor een totaal van 50.000 inwoners per vestiging.  Om dit te bereiken in onze regio moet men al een werkregio hebben van Nieuwpoort-Groot Koksijde-De Panne-Alveringem en alles van Groot Veurne.  En dan zullen daar ook geen 10 medewerkers meer zitten. Laten we eerder denken richting 5 à 6 personen.

En elke bank zal het digital scenario wel vroeger of later bovenhalen.  De vraag is gewoon in hoeverre er nog persoonlijke lokale begeleiding zal zijn ? Dus gaan we mee in the flow.  We helpen klanten om hun weg te vinden in het ” digital” van gelijk welke bank.  En wij koppelen het ” traditional” aan hun dossier.  We gaan voor ” Less is More ” want we hebben het ondertussen allemaal al gezien. U ook ? Misschien tijd om uw beleggings-/spaardossier wat te vereenvoudigen.

Rente voor ECB op 0% voor 2019

De historisch lage rente blijft aanhouden en er is geen aanpassing in het vooruitzicht. Mogelijks goed nieuws voor wie leent. Alhoewel grootbanken reeds hebben aangegeven dat er te weinig marge is op dit gebied en dat zelfs de eigen beroepsvereniging een strengere acceptatie beoogt binnen de markt . Dus eigenlijk minder kunnen lenen aan hogere kost.

Voor de spaarder betekent dit tevens dat hij dient aandachtig te zijn.  De positie van CKV Spaarbank in het segment van de spaarrekeningen en termijnrekeningen blijft dan ook voortreffelijk.   Meer en meer mensen vinden de weg naar ons kantoor als lokaal aanspreekpunt.  En het feit dat er bij CKV geen extra zichtrekening nodig is maakt het een perfekte aanvulling in het pakket van de spaarder. Wij linken elke zichtrekening van welke bank dan ook aan uw dossier bij CKV.  En dat allemaal zonder kosten.

Onze weblink ” rentevoeten ” geeft de stand van zaken weer op vandaag.  Vanaf een horizon van 5 jaar is de omzetting naar ” termijn ” een echt alternatief.  Aarzel dan ook niet om contact op te nemen : 058 41 24 33 of ckv@zakenkantoor-luyssen.be .